Turecko - Slovensko 1:2 v prípravnom zápase v Burse

01.03.2012 Celý región

Bursa 29. februára (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila v jej prvom zápase v roku 2012 v tureckej Burse nad domácim výberom 2:1. Zverenci trénera Michala Hippa, ktorý nahradil na poste Vladimíra Weissa st., predviedli aktívny a dobrý ofenzívny výkon, už po prvom polčase viedli po góloch Vladimíra Weissa ml. a Miroslava Stocha 2:0.
V druhom dejstve hráči domáceho lodivoda Abdullaha Avciho nedokázali privodiť obrat a hoci v 85. minúte Toprak znížil, Slováci si nad Tureckom v šiestom vzájomnom zápase zaknihovali prvé víťazstvo. V drese hostí sa dočkali debutov aj útočník Viktorie Plzeň Marek Bakoš, ktorý odohral prvý polčas, resp. Michal Breznaník zo Slovana Liberec naskočil do druhého dejstva. Najbližšie sa Slovensko predstaví v prípravnom zápase v rakúskom Klagenfurte 26. mája, keď nastúpi proti koorganizátorovi EURO 2012 z Poľska.

prípravný zápas:
Turecko - Slovensko 1:2 (0:2)
Góly: 85. Toprak - 24. Weiss, 39. Stoch
ŽK: Torun - Škrtel
rozhodoval: Kinhöfer (Nem.)
20.000 divákov.
zostavy:
Turecko: Bolat - Gönül, Kaya, Toprak, Erkin (80. Ali Kaldirim) - Ekici (57. Yilmaz), Sahin (86. Aydogdu), Topal, Turan (75. Potuk) - Adin (58. Torun), Pektemek (68. Erdinc)
SR: Perniš - Pekarík, Škrtel (62. Saláta), Hubočan, Zabavník - Kucka (84. Čech), Kopúnek - Weiss (68. Hološko), Hamšík (90.+2 Jež), Stoch (62. Breznaník) - Bakoš (46. Šesták)

Slováci odohrali v zasneženej Burse na skvelo pripravenom trávniku výborný prvý polčas. Z pozornej obrany ťahali nebezpečné útoky, darila sa im kombinácia a súpera nepúšťali do veľkých šancí. V bránke podľa očakávania nastúpil Dušan Perniš a v prvom dejstve chytal spoľahlivo. V 9. minúte to prvýkrát skúsil Bakoš, no aj Bolat sa previedol v dobrom svetle. V 12. minúte sa výborne technicky predribloval do zakončenia, jeho strelu odvrátila obrana na roh. Aj v 15. minúte sa ukázal výborný Weiss, centrom našiel Stocha, ten síce trochu váhal s prvou strelou, no po bloku to skúsil opäť takmer úspešne a Turci mali šťastie. Potom sa ukázali aj domáci, no Perniš hostí podržal. A tak v 24. minúte šokovali tribúny hostia, keď sa po prihrávke Hamšíka k fantastickému sólu odhodlal Weiss a cez rozvrátený stred obrany okolo štyroch súperových hráčov úspešne snahu zakončil. Odpovedať sa snažil Adin a v 38. minúte nepríjemnou strelou aj Topal, ale zahrmelo opäť na druhej strane. Akciu v 39. minúte opäť rozohral Hamšík na Stocha, ktorý si jeho tradičným spôsobom zasekol dvoch Turkov a aj pomocou teču poslal loptu za chrbát bezmocného Bolata - 2:0 pre Slovensko. Do konca prvého polčasu už domáci nevymysleli nič veľké a tak do šatní po kvalitnom výkone a i za nespokojného piskotu domácich fanúšikov išli spokojnejší Slováci.
Kouč Hipp do druhého polčasu poslal na hrot za Bakoša Stanislava Šestáka, ktorý hral pred domácim publikom. V 49. minúte sa neúspešne pokúsil o strelu Ekici. V ďalších fázach mali síce Turci územnú prevahu, Slováci ju ale eliminovali pozornou hrou v strede a podnikaním nebezpečných brejkov v stále vysokom nasadení. V 63. minúte nebezpečne hlavičkoval striedajúci Yilmaz, na 3:0 ale mohol po krásnej akcii zvýšiť Šesták, lopta mu však ušla. Dvadsať minút pred koncom vyhlavičkoval nebezpečný pokus súpera Pekarík. Kompaktnosť hry v istej miere utrpela viacerými striedaniami, obrana 38. mužstva rebríčku FIFA ale pracovala dobre. A to až do 85. minúty, keď po jednom z mnohých rohov priťukol loptu na vzdialenjšiu žrď Kaya a tam ju doklepol za Pernišov chrbát stopér Toprak. Upokojiť hostí mohol Hološko, dostal sa do dobrého zakončenia, ale Bolat predviedol výborný zákrok a vyrazil strelu na roh. Záver si Hippovci už ustrážili a odštartovali rok veľmi cenným víťazstvom.
 

Vyberte región